Hilde Sandvik ledet panelsamtalen under arkitekturdebatten hos Fritt Ord 29. april 2024.

Arkitekturopprørets spøkelse

Debatten hos Fritt Ord viste med all tydelighet at det er Arkitekturopprøret som eier tidsånden.

Publisert

Det var duket for stor arkitekturdebatt i Fritt Ords lokaler i Oslo. Tema var «Hvorfor snakker ikke arkitekter?» Hele to og en halv time var viet samtalen, med ordstyrer Hilde Sandvik, og et panel bestående av arkitekt Kyrre Sundal fra MAD, selverklært «faglig alibi i Arkitekturopprøret» Kristian Hoff-Andersen, Maren Bjerkeng fra utbyggerselskapet Aspelin Ramm, og Morgenbladets arkitekturkritiker Gaute Brochmann. Lokalene var fylt til randen, og flere av tilhørerne måtte lytte inn fra et tilstøtende rom. 

Motivasjonen for debatten er ikke vanskelig å forstå. Mens arkitekturdebatten går sin gang, opplever mange arkitekter at den foregår uten fagfolk som deltagere. «Skriv enklere», var Gaute Brochmanns overordnede råd. Skal man trenge gjennom lydmuren om «stygt» og «pent», må fagfolkene gjøre seg forstått.

Kyrre Sundal har fra tidligere skrevet kronikk om problemet, hvor han slår fast at «arkitekter blir stadig hengt ut på nettet fordi de mener noe annet enn Arkitekturopprøret. Dette er med på å begrense arkitekters ytringslyst».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS