NYHET

– Jeg er opptatt av å sikre at universiteter og høyskoler har en kultur og gode rammer for fri meningsbrytning og debatt, sier Henrik Asheim

Etter at psykologiprofessor Svein Larsen fikk korreks av universitetsledelsen for en tyskervits er det blitt satt spørsmåltegn ved akademikeres reelle ytringsfrihet. Asheim sier at det vil bli foreslått en ny lov for å sikre nettopp gode rammer for fri meningsbrytning og debatt.

Publisert Sist oppdatert

«They (Germans) were here before, and now they sneak back in». Tyskervitsen til psykologiprofessor ved UiB, Svein Larsen, fremført da han fortalte om egen turismeforskning, er blitt viden kjent.

En tysk student opplevde, igjen som kjent, seg støtt og klagde til universitetsledelsen – som deretter bestemte seg for å gi Larsen korreks.

I et intervju i Minerva kritiserte jurist Anine Kierulf loven som universitetsledelsen tok utgangspunkt i, altså Lov om likestilling og forbud mot diskriminering § 13, blant annet for å ha et for ureflektert, og for å sette parentes om ytrerens intensjon. Hvis man vedtar slike lover for å verne mot diskriminering eller andre krenkelser, fortsatte Kierulf, må man i alle fall få frem at krenkelsen i den ene enden ikke trenger å springe ut av en klanderverdig opptreden i den andre. Dette rettssikkerhetsproblemet er nevnt i lovens forarbeider, men Kierulf mener det er utilstrekkelig problematisert ved utforming av loven.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS