KULTUR

Siste gullbrikke i Tojes spill

Da Asle Tojes bok Rødt, hvitt & blått kom i 2012, var den et friskt pust. Tojes nye bok, Gullbrikkespillet, er ikke like oppsiktsvekkende. Men den er lesbar og holder høy kvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Fremtiden er ikke det den en gang var. 2010-tallet ble ikke slik vi hadde håpet. Futuristiske fremstillinger fra 50 år tilbake antok at vi sånn cirka nå skulle ha flyvende biler og utbyttbare kroppsdeler – og den største utfordringen ville være tannhygiene. Vi har rett nok fått elsparkesykkelen. Men bortsett fra det har vi fått geopolitisk kaos, omfattende demonstrasjoner, oppblomstring av religiøs terror, og uforsonlige kulturkonflikter. Hvor gikk det egentlig galt?

Allerede på 1990-tallet skrev Samuel Huntington om The Clash of Civilizations. Boken har urettferdig fått altfor mye oppmerksomhet for beskrivelsen av konflikter mellom den muslimske og den vestlige sivilisasjonen. Den har imidlertid en langt mer omfattende analyse av de store konfliktlinjene.

Ifølge Huntington er det vanskelig å se at det er noen felles oppfatning om verdier på tvers av geografiske områder og sivilisasjoner. Selv om liberale demokratier foreløpig har mest velstand og mest vellykkede samfunn, er det ikke gitt at de danner forbilde for dem som i dag er i «bakevja».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS