– Gruvevirksomhet er inngrep i naturen, og det må vi bare akseptere

Bård Ludvig Thorheim mener kritikken fra EU er symbolpolitikk. Utvinning av mineraler i Norge er for ham et sikkerhetspolitisk spørsmål.

Publisert

Regjeringen la i fjor frem sin mineralstrategi med brask og bram: «Regjeringens overordnede ambisjon er at Norge skal utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring. Norge er godt posisjonert for å lykkes med dette», heter det i strategien.

Norge har betydelige mineralressurser, noe verden sårt trenger. Om det grønne skiftet skal bli en realitet, må slike mineraler utvinnes. Per i dag er vi avhengig av utvinning i andre land, gjerne land vi ikke har noe sikkerhetspolitisk samarbeid med, slik som Kina. Det er derfor en risiko forbundet med vår avhengighet, noe EU selv er blitt stadig mer opptatt av, med begreper som de-risking og strategisk autonomi.

Da regjeringen la frem sin mineralstrategi, ble det liten internasjonal oppmerksomhet. Det gjaldt mineraler på land. Derimot blåste medier som Financial Times stort opp nyheten da Stortinget kom frem til en enighet om havbunnsmineraler. Ikke med sitater fra næringsminister Vestre, men fra Høyres medlem av energi- og miljøkomiteen, Bård Ludvig Thorheim. Han viser til at det var fordi det ble gjort viktige endringer i Stortinget, og at han var saksordfører og slik sett arkitekten bak enigheten. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS