På tide å tenkja nytt om barnetrygda

Me får meir barnetrygd frametter, og treng det ikkje. Mange av dei familiane som treng det mest, vil enda opp med å ikkje få ei krone meir. Det er dårleg politisk handverk.

Publisert Sist oppdatert

21. november annonserte Kristeleg Folkeparti det dei sjølv omtala som ein stor siger på Facebook. «Dette er særlig viktig for fattige familier», skreiv dei òg. Ei vekes tid seinare påpeikte Kommunal Rapport det openberre paradokset.

For dei fleste familiar inneber budsjettforliket mellom KrF og Solberg-regjeringa at ein får 84 kroner meir i barnetrygd per barn per månad. Det er ikkje rare beløpet, og det kan jo vera verdt å dvela ved det: Kva du får for 84 kroner. Og at det faktisk likevel kan bety noko for nokre.

Men så var det paradokset: Barnetrygda er universell. Det spelar ikkje noko rolle om du er kong Salomo eller Jørgen Hattemakar. Det vil seia: Det gjer det, likevel. For blant dei som ikkje vil merka noko til auka, er ein heil del familiar som lever av økonomisk sosialhjelp. Kommunal Rapport oppsummerte det slik: «Årsaken er at 85 prosent av kommunene trekker fra barnetrygden når de beregner hvor mye familiene skal få i økonomisk sosialhjelp».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS