Jorunn Hallaråker Heggelund og Stefan Heggelund følte press fra helsevesenet om å ta abort da de ventet sønnen Noel, som har Downs syndrom.

– Inntrykket er at sterke krefter i helsevesenet mener Downs er ensbetydende med abort

Stadig flere velger å abortere fostre med Downs syndrom. Jorunn og Stefan Heggelund mener helsevesenet var mer opptatt av å oppfordre til abort enn å la dem glede seg over sitt kommende barn.

Publisert Sist oppdatert

Har du på deg ulike sokker i dag? Eller har du kanskje lagt merke til at noen rundt deg har det? 21. mars er nemlig verdensdagen for Downs syndrom, som frontes med Rockesokk-kampanjen, hvor folk oppfordres til å kle på seg ulike sokker og bruke emneknaggen #inclusionmeans i sosiale medier for å fremme personer som med Downs syndrom – også kalt trisomi 21.

I dag er Downs syndrom den hyppigste formen for utviklingshemming i Norge. Ifølge Norsk helseinformatikk fødes det årlig 10–12 barn med diagnosen per 10 000 levendefødte her til lands. I 2020 ble det født 58 levende norske barn med Downs. I 147 svangerskap ble det registrert opplysninger om tilstanden. Det er det høyeste som er registrert.

Samtidig velger stadig flere abort når tester tyder på at fosteret har Downs syndrom. Folkehelseinstituttet skriver at andelen svangerskap med trisomi 21 som ble avsluttet etter 12. uke, steg fra 54 prosent i 2021 til 73 prosent i 2022.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS