KOMMENTAR

Svært problematisk å tilby NIPT mot betaling i det offentlige

Det vil bryte med grunnleggende prinsipper om behandling etter medisinsk indikasjon, og kan føre til økt, unødvendig stress for gravide.

Publisert

Regjeringen la i høst fram et forslag om at sykehusene også skal tilby NIPT-test til gravide under 35 år, mot at de betaler selv. Egenbetalingen er foreslått til samme nivå som de private tilbyderne ber om, 10 000 kroner. Forslaget begrunnes med to ting: «bidra til lik tilgang til NIPT i hele landet og bidra til å forhindre at kvalifisert helsepersonell slutter i offentlige sykehus for å starte i arbeid hos private helsetjenesteaktører som tilbyr samme tjeneste». Endelig en sak det virker som Senterpartiet og Arbeiderpartiet kan forenes om, med andre ord! Distriktpolitikk og motarbeiding av private helsetilbydere i én og samme sak. 

Ifølge Helsedirektoratet ble det utført nesten 16 000 NIPT-tester i 2022. Av dem ble ca. 2500 gjennomført privat. I samme år ble det født 55 000 barn i Norge, så hvis vi sammenlikner disse tallene viser det at ca. ⅓ gravide tok en slik test. For mange av disse ville det utvilsomt vært både bedre og enklere å gjøre det på sitt lokalsykehus samtidig som med tidlig ultralyd (som er en rettighet og dermed gratis). 

Mot 10 000 kroner, da. Det er mye penger, og det er prinsipielt umulig å forsvare at det offentlige tilbyr en behandling noen må takke nei til på grunn av økonomi. For det er det den gravide eventuelt må gjøre når hun er på undersøkelsen: bli spurt om hun også ønsker å ta en blodprøve med informasjon om fosteret, til en gitt sum. Her blir flere ting veldig vanskelig. Det første er at mange (og her tipper jeg over flertallet) vil oppleve dette tilbudet som noe anbefalt. De er tross alt på et sykehus og undersøker om alt ser bra ut med barnet i magen, og da avvise en videre undersøkelse kan være vanskelig. Det vet vi er en problemstilling i dag, da blant dem over 35 år, som Jorunn Hallaråker Heggelund og Stefan Heggelund fortalte til Minerva i mars

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS