KOMMENTAR

Kategorien «mor» er fortsatt relevant når vi snakker om barn

Utvalget som forbereder ny barnelov foreslår som «verdimessig utgangspunkt» at lovteksten skal være så kjønnsnøytral som mulig. Det er problematisk – ikke nødvendigvis den kjønnsnøytrale ordlyden i seg selv, men begrunnelsen for den.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken kom utredningen fra barnelovutvalget. Utvalget er nedsatt for å forberede en «helhetlig ny barnelov». Det er flere aspekter ved utredningen som er god. Men her vil jeg gripe tak i et nytt «verdimessig utgangspunkt» for denne nye loven, som ikke er så godt: En så kjønnsnøytral lovtekst som mulig.

I en rekke tilfeller er ikke dette noe problem. Mange steder kan «mor» og «far» – for lovens formål – erstattes med «forelder». Men noen ganger er ikke dette mulig, for eksempel når det er snakk om forhold som gjelder spesielt for den som føder barnet – altså det vi forbinder med mor. Men utvalget liker ikke denne termen – av hensyn til «juridiske menn som føder barn».

Utvalget ønsker seg dermed at termen «mor», fra lovens perspektiv, forsvinner, og at man heller finner – eller, rettere sagt, finner på – kjønnsnøytrale termer. Konkret foreslås følgende alternativ som en mulighet: «fødeforelder».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS