Knut Storberget på sin hytte, juli 2023

– Vi har en bekymringsfull «støtputementalitet» i Norge

Handlingsregelen kan ikke være hellig, og norske skoler bør vurdere beredskapskurs, om vi skal trygge landet i fremtiden, mener Knut Storberget.

Publisert

«Det er igjen krig i Europa.» Slik åpner Forsvarskommisjonens rapport, fremlagt 3. mai. For utvalgsleder Knut Storberget, kan knapt det sikkerhetspolitiske alvoret i tiden vi lever i vært større. Forrige gang norsk sikkerhet ble underlagt arbeidet til en forsvarskommisjon, var Berlinmuren såvidt falt. USA innledet sitt «unipolare øyeblikk» etter å ha mistet så få som 147 soldater under den første gulfkrigen.

Den forrige forsvarskommisjonen igangsatte egentlig nedbyggingen av det norske forsvaret. Vi skulle ikke lenger belage oss på et linjeforsvar hvor så å si alle norske gutter avtjente verneplikt og deretter tjenestegjorde i Heimevernet. Det skulle ikke lenger brukes opp mot tre prosent av brutto nasjonalprodukt på våre væpnede styrker. Vi skulle klargjøre landet for en ny æra, der samkvem gjennom handel skulle overta for våpenkappløp, og alle lands interesse i en liberal verdensorden ville bli så stor at ingen skulle risikere å undergrave den. Krigen i Bosnia og borgerkrigen i Rwanda var tragiske, men likefullt unntaksvise, forsømmelser fra verdenssamfunnet.

Idag er det få som tenker slik. Russlands siste fullskala invasjon av Ukraina har ryddet unna siste rest av tro på at krig bare er et ubetydelig unntak fra den lange freden. Forsvarskommisjonen anbefaler 30 milliarder i strakstiltak på toppen av eksisterende forsvarsbudsjetter, bare for å møte våre umiddelbare sikkerhetsbehov. Hvordan endte vi her? Storberget viser til en tverrpolitisk naivitet og forsømmelse.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS