DEBATT

Michael Bloomberg har hatt vinden i seilene den siste tiden. I natt skal ha delta på sin første debatt i kampen om demokratenes nominasjon til presidentvalget.

Sentrumskandidaten angripes fra høyre og venstre

Den tidligere borgermesteren i New York, Michael Bloomberg, posisjonerer seg som det moderate alternativet i presidentvalget. Nå blir han angrepet fra flere hold.

Publisert

Først var president Trump ute med en Twitter-melding hvor han hevdet at Bloomberg «hatet» Bernie Sanders. Dersom Bloomberg greide å stoppe Sanders med «penger», kom Sanders-støttespillerne til å bli fly forbanna, skrev Trump. Trumps taktikk er lett å forstå: Trumps ideelle motstandere i presidentvalgkampen i 2020 er Sanders, eller til nød Elizabeth Warren, som begge anses for å ha politiske standpunkter som flertallet av amerikanerne ikke støtter. Dersom demokratene nominerer en av disse, kan det bety at Trump er så godt som gjenvalgt.

Tre dager senere gikk Bernie Sanders selv til angrep på Bloomberg under et valgkampmøte i Nevada, hvor han hevdet at Bloomberg forsøkte «å kjøpe seg presidentembetet» og at den tidligere borgermesteren hadde ført en «rasistisk» politikk i New York. Han raste mot rikingene: «De eier i stor grad mediene, de har en stor makt over vår økonomi, de er svært, svært mektige. Men når alt kommer til alt er det vi som er de 99 prosent!»

Ordbruken til Trump og Sanders er slående lik. Trump mener også at Bloomberg forsøker å «kjøpe» seg inn i presidentvalgkampen. Trump påstod på Twitter at Bloomberg var en rasist. Utad hevder Trump derimot at Sanders er en mer faretruende kandidat – en påstand som også det russiske propagandabyrået Sputnik gjør sitt ytterste for å forsterke – slik at flere demokrater som er motstandere av Trump skal slå ring om Sanders.

Bloomberg har investert millioner av dollar på reklamer på TV, radio og internett. Hans reklamer kritiserer Trump for å ville svekke helseforsikringen til amerikanere som allerede har et sykdomsbilde. Ingen av de andre demokratiske kandidatene hadde hatt råd til dette. I sitt tilsvar til Trumps siste Twitter-angrep, skrev Bloomberg: «Jeg har erfaringen og ressursene som trengs for å slå deg. Noe jeg akter å gjøre.»

«Vurderer Clinton som visepresident»

Så, på lørdag, publiserte den høyrevridde nettportalen The Drudge Report en sensasjonell artikkel hvor det het følgende: «Kilder som står Bloomberg-kampanjen nær, forteller Drudge Report at kandidaten vurderer Hillary som sin visepresidentkandidat, etter at deres meningsmålinger fant at Bloomberg-Clinton-kombinasjonen hadde utgjort en formidabel styrke.»

Denne påstanden ble raskt spredt via Murdoch-eide nyhetskilder som Fox News, New York Post og The Sun. Russiske nettaviser mangfoldiggjorde påstanden til et videre, engelskspråklig publikum.

En talsmann for Trump-kampanjen kommenterte overfor NY Post at «Hillary greier ikke å la være å forsøke å stjele nominasjonen fra Bernie enda en gang». Som kjent ble det i 2016 hevdet at ledelsen i det demokratiske partiet drev en systematisk motarbeidelse av Sanders. Denne teorien ble brukt av ytre aktører som ønsket å vende demokratiske velgere bort fra Clintons kandidatur, inkludert de som stod bak den russiske informasjonskrigføringen via WikiLeaks.

Etter WikiLeaks’ publisering av e-poster stjålet av russisk etterretning i 2016, forsøkte kandidat Trump å hisse opp Sanders-tilhengerne med en twittermelding: «Lekkede eposter fra DNC avslører planer om å ødelegge Bernie Sanders. Gjøre narr av hans bakgrunn, m.m. Virkelig ondsinnet! Rigget!»

Ingen påstår at Sanders i 2016 samarbeidet med disse aktørene. Likevel har han fått kritikk for noen av sine veivalg. Da det russiske angrepet mot det amerikanske valget ble kjent i 2017, innførte USA nye sanksjoner mot Russland. Bernie Sanders var én av to senatorer som stemte mot de nye sanksjonene. I et merkelig sammentreff, ble det kjent at rådgiver for Sanders-kampanjen i 2016, Tad Devine, hadde jobbet i Ukraina sammen med Paul Manafort for den prorussiske presidentkandidaten Viktor Janukovitsj i 2010.

Falsk nyhet

Nyheten om at Bloomberg vurderte Clinton ser ut til å ha vært en falsk nyhet. Rådgiverne i Bloomberg-kampanjen er proffe. Ingen av dem vil finne på å omtale mulige visepresidentkandidater nå. Ingen har bekreftet påstandene overfor andre medier.

Målet for Bloomberg, dersom han ender opp som demokratenes kandidat mot Trump, er å vinne sentrum over på sin side. Det er ikke usannsynlig at han hadde valgt en republikansk visepresidentkandidat. Clinton som visepresidentkandidat hadde ikke hjulpet ham det spor.

Hillary Clinton er for tiden i Puerto Rico sammen med sin mann og The Clinton Foundation, for å bistå i gjenoppbyggingen etter orkanen og jordskjelvet. Clinton avviste påstandene til Drudge. Ekteparet har i dag ingen viktige roller innen det demokratiske partiet.

Målet med den falske nyheten fra Drudge Report var å sverte Bloomberg. De som forsøkte å undergrave Clinton i 2016, forsøker i dag å undergrave Bloomberg.

Powered by Labrador CMS