FRA PAPIRUTGAVEN

Kjønn og identitet – biologi og ideologi

Spørsmålet om hva kjønn er, er mer aktuelt enn noensinne. Vi skal vise respekt for sårbare grupper, men fra biologiens side er det egentlig ingen usikkerhet.

Publisert

De siste månedene har kjønn og kjønnsidentitet vært en av de store debattene i norske og internasjonale medier. En av hendelsene som utløste debatten tidlig i sommer, var uttalelser fra Harry Potter-forfatter, JK Rowling. Blant annet harselerte hun på Twitter over ordlyden i en debattartikkel publisert i DevEx med tittelen «Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate». For Rowling virket åpenbart denne formuleringen oppkonstruert og provoserende. For henne er det en selvfølge at mennesker som menstruerer er kvinner, og at menn aldri menstruerer. Forfatterens tweet vakte imidlertid sterke reaksjoner, og hun ble beskyldt for hatprat og transfobi. Celebriteter, inkludert skuespillere fra Harry Potter-filmene, gikk ut og tok avstand fra forfatteren.

Bakgrunnen for raseriet Rowling møtte, er at det finnes opinionsdannere som opponerer mot den klassiske forståelsen av kjønn. Det eksisterer menstruerende transpersoner som identifiserer seg med menn, så vel som ikke-menstruerende transpersoner som identifiserer seg med kvinner. Ifølge disse opinionsdannerne er en person født med mannlige kjønnsorganer som identifiserer seg som kvinne (trans-), like mye kvinne som en såkalt «cis-kvinne», hvor altså kjønnsidentitet og kjønnsorganer stemmer overens. Forvirrende? Jeg skal her forsøke å rydde litt opp i begrepsbruken. Koker det ned til krangling om semantikk? Spiller det egentlig noen rolle om vi definerer kjønn slik eller sånn?

Studenters tanker om kjønn

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS