KULTUR

Ljudmila Ulitskaja er aktuell med norsk oversettelse av boken Det grønne teltet. Den følger et miljø av dissidenter gjennom de siste tiårene av Sovjetunionen. Til Minerva snakker hun om noen av forskjellene på russiske dissidentmiljøer da og nå.

– Bøker spiller en mindre rolle enn tidligere

Men Ljudmila Ulitskaja har likevel tro på den langsomme prosessen bokskriving er.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken var den russiske forfatteren Ljudmila Ulitskaja i Oslo. Hun er Norges-aktuell med oversettelsen av boken Det grønne teltet. Boken ble utgitt på russisk i 2011, og følger et miljø av dissidenter gjennom Sovjetunionens siste par tiår. Med krigen i Ukraina og et Russland som igjen går i totalitær retning, fremstår romanen som enda mer aktuell i dag enn da den ble skrevet for mer enn ti år siden.

Samtidig peker den på et slags paradoks: I det miljøet i Sovjetunionen Ulitskaja beskriver, spilte bøker – skjønnlitteratur! – en vesentlig rolle. Selv i et totalitært, kommunistisk regime var det mulig ikke bare å lese, men til og med å lese opposisjonell litteratur. Utenfor statens sensur eksisterte nemlig samizdat–litteraturen. Håndskrevne og maskinskrevne manuskripter sirkulerte både blant intellektuelle og et mer allment lesende publikum. Det var selvsagt forbundet med risiko – Ulitskaja mistet selv jobben som genetiker nettopp for å ha lest slik litteratur. Men det spilte ikke desto mindre en viktig kulturell og politisk rolle, og det bidro til at Russland hadde et mer fungerende sivilsamfunn enn det ellers ville hatt da glasnost, murens fall og Sovjetunionens fall kom fra slutten av 1980-tallet.

Når jeg møter Ulitskaja på Cappelens café i Akersgata, spør jeg hvor dette miljøet, denne opposisjonen og denne litteraturen er i dag?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS