FRA PAPIRUTGAVEN

En fans dilemma

Om stor kunst og fæle mennesker.

Publisert

Denne burde ikke tenne meg, tenker jeg, idet jeg samtidig ser hånden min strekke seg etter boken øverst i hyllen blant de ansattes anbefalte. Egentlig var jeg på jakt etter en annen bok, The Art of Seduction, men den fant jeg ikke og turte heller ikke spørre. Kanskje ønsket jeg egentlig bare å bli forført selv, av livet, et menneske, eller en bok. Og det klarte denne. Men den brutale tvetydigheten forsiden hinter til i sin sobre minimalisme, iøynefallende fotografi og en tittel som utelukker all tvil, fikk meg til å stille spørsmålstegn ved min egen tiltrekning. Picasso på stranden iført badebukse. Og en maske av et oksehode. Virkelig? Jeg forstår jo hvilke følelser forfatteren ønsker å fremkalle i meg, jeg burde bare ikke være et så lett bytte. Monsters. Her burde avskyen slå inn igjen, men det er likevel bare lysten som vokser. A Fan’s Dilemma.

Det er nettopp denne problematikken, en fans dilemma, som er utgangspunktet for boken Monsters, ført i pennen av kritiker Claire Dederer. Disse kreftene som drar i hver sin retning, fra forakt til egoistisk begjær. Og den ubehagelige sannheten at vi ikke klarer å oppgi å elske det (vi vet) vi burde hate. Boken handler om etiske tanker versus moralske følelser. Om stor kunst og fæle mennesker. Eller om stor kunst av fæle mennesker – og hvordan vi som publikum skal forholde oss til den, uten selv å opptre som ignorante monstre. 

Debatten er ikke ny. Men Dederers vinkling er likevel et friskt pust. Hun tør å erkjenne sin egen dragning mot flere av disse store (i mangel av et bedre ord – great er større enn stor, men sånt no hak’ke vi på norsk) kunstnerne, de som vi nå for lengst vet var eller er moralsk korrupte mennesker. Men hva skal vi gjøre da? Skal vi føle på det, tenke noe om det, handle? Og dessuten, hvem er egentlig vi?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS