SPALTIST

Fra venstre: Felix Kersten, Friedrich Weinreb og Yoshiko Kawashima er utgangspunktene for Ian Burumas nye bok om kollaboratører under andre verdenskrig.

Hvorfor blir mennesker kollaboratører?

Ian Burumas bok om kollaboratører under andre verdenskrig viser hvordan omstendighetene kan drive noen til forkastelige handlinger.

Publisert

Det er skrevet mye om andre verdenskrig. Historiker Ian Buruma klarte å bringe inn noe nytt med boken År null da den kom i 2015, og nå har han gjort det igjen med Kollaboratørene. Som i År null er krig kaos, intriger, brutalitet og en vanskelig omgang med sannhet og løgn.

Utgangspunktet for kollaboratørene i boken er nettopp dette, hva er sant, hva er løgn, og hva skjer når dagliglivet forandres til krig?

Det er ikke tre sympatiske mennesker Ian Buruma har valgt å skrive om. Å være en kollaboratør er på ingen måte forbundet med noe positivt. Han skriver om Himmlers massør, en jøde som angir andre jøder og en kinesisk spion for Japan. Sistnevnte ble henrettet av kineserne etter krigen, mens de to mennene fortsatte å iscenesette seg selv, også etter krigen. Det er dette fenomenet, altså det å finne opp seg selv og sitt eget liv, ofte basert på løgn, men også med elementer av sannhet, som interesserer Buruma.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS