SPALTIST

Kina har for tiden det dyreste boligmarkedet i verden. I et vestlig land koster en gjennomsnittsbolig fire til fem ganger en gjennomsnittlig årsinntekt. I Shanghai koster nå en vanlig bolig opptil femti ganger en vanlig årsinntekt, skriver Asle Toje.

Alt er større i Kina, selv kriser

Kina har et nytt gjeldsproblem som er tre ganger større enn Evergrande.

Publisert Sist oppdatert

I 1987 spådde Paul Kennedy i sin bestselgende bok, The Rise and Fall of the Great Powers, at Stillehavsregionen, spesielt Japan og Kina, ville bli mektigere, mens det daværende Sovjetunionen, USA og Europa ville svekkes. Han tok feil, men fikk rett.

Ikke før hadde historikeren utropt Japan, de høye vekstraters hjemland, til kommende supermakt, før landet sank hen i tretti år med stagnasjon. Japans erfaringer er unike, i likhet med japanerne selv. Men det er likhetstrekk i Kinas vekstmodell.

Den kinesiske boligboblen, for eksempel. Fremadstormende diktaturer briljerer gjerne med sin evne til å kraftsamle ressurser. Norge er nedstengt fordi et av verdens mest påkostede helsevesener ikke håndterer noen hundre intensivpasienter. Kina bygde et sykehus på ti dager i Wuhan.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS