MINERVASAMTALEN

Fra opprører til insider

Minerva møtte Heidi Nordby Lunde til en samtale om veien fra liberalisme til liberalkonservatisme, populismens utfordringer og behovet for norsk EU-medlemskap.

Publisert

I ti år har Heidi Nordby Lunde (f. 1973) representert Høyre på Stortinget. Det var ikke gitt at hun skulle bli politisk insider eller medlem av et moderat styringsparti. Lunde fikk sin politiske ilddåp gjennom liberalismen i Fremskrittspartiets Ungdom frem til landsmøtet på Bolkesjø i 1994 silte liberalistene ut av partiet. Turen gikk videre til organisasjonen FRIdemokratene, hvor hun var leder fra 1995 til 1997. Som liberalist på 90-tallet skapte hun kontrovers, blant annet i kampen for legalisering da hun røyket hasj på TV – og ble politianmeldt av AUF – og var med på å starte Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivningen (Normal Norge). Lunde var også blå feminist og startet Kvinner for porno som en reaksjon på Kvinnegruppa Ottars virke. 

Etter tusenårsskiftet brukte Lunde teknologien for å spre sitt liberalistiske budskap. Hun ble en av landets mest kjente bloggere under pseudonymet VamPus, og forsvarte ytringsfriheten iherdig blant annet ved å publisere Muhammed-karikaturer og være en høylytt kritiker av Datalagringsdirektivet. Stolt liberalist var hun fremdeles da hun meldte seg inn i Høyre på valgnatten i 2005, samtidig som partiet gjorde et elendig valg, og måtte overgi makten til landets første rødgrønne regjering. I Høyre fikk hun vokse, først i lokallaget på Grünerløkka, deretter i Oslo Høyres arbeidsutvalg og så som leder av partiet i hovedstaden. Lundes engasjement strakk seg imidlertid langt utover hovedstadens grenser. Europeisk integrering og internasjonalt samarbeid har stått på dagsordenen lenge. Siden 2017 har hun vært Europabevegelsens leder og en sterk stemme for norsk EU-medlemskap.

Og kanskje er det nettopp et liberalistisk blikk Høyre har behov for i tiden som kommer. Etter åtte år i regjering mistet de borgerlige flertallet, og krisene ser ut til å ramle inn etter hverandre. Strømkrise, krig i Ukraina, høy inflasjon, for ikke å snakke om den kommende eldrebølgen og den forventede nye flyktningkrisen dette nummeret av Minerva tar for seg. Bortskjemte norske politikere må belage seg på å bli flinkere med prioriteringene. Men er 2023-versjonen av Lunde en liberalist som kan trimme fettet fra fremtidige statsbudsjetter, eller er hun blitt en moderat og oljesmurt del av etablissementet? Og hva tenker hun om populismens fremtredende rolle på den internasjonale høyresiden? Minervas utsendte møter Heidi Nordby Lunde i skyggen av Stortinget for en prat.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS