KOMMENTAR

Brexit har allerede kostet britene en del. Prisen kan øke fremover.

Brexit har kostet 2 prosent av BNP – til nå

Økonomiredaktøren i Financial Times anslår at BNP i Storbritannia er omkring to prosent lavere enn det ville vært dersom avstemningen i 2016 hadde gått motsatt vei.

Publisert

Chris Giles er økonomiredaktør i finansavisen Financial Times. I ettermiddag har han publisert en serie tweeter som underbygger at den økonomiske veksten er blitt omkring to prosent lavere til sammen i årene 2017-19 som følge av folkeavstemningsresultatet i 2016. Detaljer og figurer kan dere finne i hans twitterfeed.

Han starter med vekstanslagene som ble utarbeidet av det uavhengige Office of Budget Responsibility i mars 2016, altså før avstemningen 23. juni. OBR forventet en vekst på 7,1 prosent samlet frem til 3. kvartal 2019. Resultatet ble 5 prosent. Veksten har også vært omkring 1,5 prosentpoeng lavere enn dersom veksttakten fra 2009 til 2016 hadde blitt opprettholdt.

Men selvsagt kan det være andre forhold enn Brexit som har påvirket utfallet, ikke minst hva som foregår i verdensøkonomien. IMF la frem prognoser for alle de viktigste landene våren 2016. Den har endt opp høyere enn anslått den gang i de rike landene samlet, i Eurosonen, i USA, Japan, Tyskland, Frankrike og Kina – men mer enn 2 prosent lavere i Storbritannia. Forskjellen mellom UK og Eurosonen er omkring 3 prosentpoeng.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS