Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin

Dette er Russlands allierte

Mens vestlige land sliter med å bli enige om støtte til Ukraina, strutter Russlands autoritære allierte av selvtillit. Målet er en «multipolar verdensorden».

Publisert

Den russiske invasjonen i Ukraina har ført til et brudd mellom Russland, EU og USA. Samtidig fortsetter Russland å knytte bånd til andre land som opplever isolasjon, eller har ambisjoner om å endre den dominerende ordenen.

Det uttalte målet er å bygge en ny, «multipolar» verdensorden i stedet for det amerikanske hegemoniet siden Den kalde krigen tok slutt, der nye maktsentra som Kina, Brasil, Iran og India skal ha hver sine interessesfærer, slik situasjonen var på 1800-tallet. Russland prøver også å posisjonere seg som leder for en antikolonialistisk bevegelse, og ignorerer at Russland selv har en lang historie som kolonimakt i Ukraina, Sentral-Asia og Kaukasus.

De fleste av Russlands allierte er autoritære stater, som har fått økende selvtillit og i mange tilfeller også støtter hverandre eller samarbeider økonomisk. Ved å eksportere våpen til Russland får de også sjansen til å teste ut sin egen teknologi for kommende konflikter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS