SPALTIST

Fargerik vs. fargeblind casting

Netflix’ nye Bridgerton-spin off Queen Charlotte presenterer en fiktiv virkelighet der svarte og hvite er likestilt – i alle fall nesten. Men i hvilken grad sminker Bridgerton-effekten historien?

Publisert Sist oppdatert

Hva om…? Det er den store drømmeleken, som vi alle driver med i større og mindre grad. Innen historiefaget kalles det kontrafaktisk historie, og er en morsom øvelse der man funderer rundt hva som ville skjedd dersom noe som ikke skjedde, hadde skjedd. Det er også utgangspunktet i Bridgerton-serien, eller -universet, som nok er et mer passende begrep. For virkeligheten vi møter i Bridgerton er virkelig av en annen verden, og de bygger den godt opp.

I 2021 kom første sesong av serien som for alvor lanserte begrepet, og grepet, fargeblind casting. 2021 var tilfeldigvis også året BBC vedtok at 20 prosent av skuespillerne i alle nye BBC-produksjoner skal ha «Black, Asian, or minority ethnic background», for å representere mangfoldet i befolkningen. Sånt blir det debatt av, for det gjelder også nyinnspillinger av gamle klassikere og historiske dramaer. For å lage nyinnspilling av Les Miserables med svarte skuespillere i maktposisjoner er unektelig anakronistisk. Det ville jo ikke vært svarte mennesker i disse posisjonene på 1700-tallet. Men, vil noen svare, dette er jo fiksjon! Hvorfor skal fiksjon måtte være historisk korrekt?

I Bridgerton har de unnsluppet dette problemet fordi det fiktive universet spiller drømmeleken: De starter med hva om… Hva om det britiske samfunnet (eller London-sosieteten, som strengt tatt er det vi ser i serien) faktisk gjenspeilte det mangfoldet som var det britiske imperiet, og svarte og hvite levde side om side. Og det historiske utgangspunktet de har benyttet, er en teori om at George IIIs dronning, Charlotte av Mecklenburg-Strelitz, var mørk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS