SPALTIST

Det er ikke slik at en av sidene i amerikansk politikk står på prinsippene mot en side som vil sensurere. De vil sensurere, begge to, skriver Espen Goffeng.

Amerikansk sensurkonkurranse i full blomst

Høyresiden i USA har igjen meldt seg på for fullt når det gjelder å kansellere uønsket innhold. Finnes det noen igjen som forsvarer ytringsfriheten?

Publisert

Om du er så uheldig å være i siste halvdel av livet, og du har fulgt med litt på amerikansk politikk underveis, så vet du at ting oftest skvulper litt frem og tilbake. Sensur er en slik ting. Hvem som er mest aktiv på feltet, ser ut til å være avhengig av hvem som har de største kulturelle musklene på det aktuelle tidspunktet.

Går man noen år tilbake, vil man for eksempel finne kamper om hvorvidt evolusjon skulle bli undervist på skoler. Man kan finne tilfeller av forsøk på å få Thomas Jefferson ut av historiebøker grunnet hans påpekning av at USA per definisjon ikke er et kristent land. Litt lenger tilbake finner man McCarthyismen, som kansellerte og utstøtte alt og alle som kunne minne om selv den mildeste form for sosialisme.

Dette er høyrevridde og ofte erkekonservativt kristne eksempler på sensurvillighet. De var sin tids politisk korrekte, som ville både innbilt og kanskje noen ganger ekte umoral til livs.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS