Paris brenner ikke

Trump ser ut til å trekke USA ut av Paris-avtalen. Men avtalen er ikke bindende, og beslutningen er derfor ikke så dramatisk som noen vil ha det til.

Publisert Sist oppdatert

Etter en tids nøling, ble det i ettermiddag varslet fra Reuters og andre at president Trump trekker USA ut av Paris-avtalen om reduksjoner av klimagassutslipp, slik han lovet i valgkampen. Trump tvitret imidlertid kl. 15.08 at han skulle offentliggjøre sin beslutning senere i uken.

Min vurdering er at det er mest sannsynlig at han trekker USA ut. Mange mener dette ville være svært dramatisk. Det avhenger både av USA faktiske politikk, altså hva de gjør som påvirker utslippene, om dette bare er en midlertidig kursendring, og hvordan andre nasjoner reagerer. Og vi må skille mellom vår vurdering av Trumps klimapolitikk og effekten av om USA er med i Paris-avtalen eller ikke.

Bare moralske forpliktelser

Det er viktig å huske, særlig fordi det overses eller underspilles, at Paris-avtalen ikke har "tenner". Det er ikke slik at deltakerlandene forplikter seg et utslippsmål og på en eller annen måte straffes dersom de ikke når det.

Kyoto-avtalen var i utgangspunktet forpliktende. Det gjorde at den ikke ble ratifisert i den amerikanske kongressen. I motsetning til andre land, betyr en forpliktende avtale nettopp forpliktende i USA. Staten kan saksøkes dersom den ikke oppfyller den. Men de fleste andre industriland ratifiserte, og siden flere av dem likevel ikke oppfylte forpliktelsene, illustrerte de poenget. (Norge økte utslippene innenlands med 6,5 prosent mer enn avtalt, men kompenserte med kvotekjøp i utlandet.)

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS