Mot favorittseier

Clintons ledelse har stabilisert seg, og hun går mot seier i natt. Men usikkerheten rundt meningsmålingene er stor nok til at Trump har en sjanse.

Publisert Sist oppdatert

Meningsmålingene de siste dagene viser at Trumps innhenting av Clinton er stoppet opp, og at forspranget har forblitt omkring 3 prosentpoeng, ja økt litt på slutten. Søndag kveld kom FBIs konklusjon på den siste runden i epostsaken, der de ikke hadde funnet noe nytt som endret beslutningen om at Clinton ikke burde tiltales. Det burde hjelpe Clinton, men kommer for sent til at meningsmålingene fanger det opp.

Clintons ledelse hos RCP, som lenge har gitt klart minst forsprang til Clinton, ligger i skrivende stund på 3,3 prosentpoeng. RCP benytter et begrenset utvalg av målinger, vekter dem ikke, og tar med bare de aller siste. Det kan derfor svinge mer der, men nå på slutten, med en hel haug ferske målinger, blir denne feilkilden mindre. Pollster hos Huffington Post har et større utvalg, og beregner også en trendlinje. Deres metodikk gjør at historien får større vekt – den er altså ”tregere”. Nå er Clintons forsprang der 4,6 prosentpoeng.

Silvers 538 tar med alle målinger, justerer dem for historisk bias og vekter dem etter kvalitet. I tillegg inkorporerer de delstatsmålingene i sin modell, og de beregner en nasjonal trend, som justerer alle lokale målinger. Her er differansen nå 3,6 prosentpoeng. Den nasjonale trendjusteringen innebærer at stater som Florida, Nevada og North Carolina har vippet mellom Trump og Clinton hos Silver uten at det skyldes nye lokale målinger.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS