Spenning på oppløpet

Trump tar innpå Clinton. Derfor er det på tide å se nærmere på vippestatene. I år snakker vi først og fremst om Colorado, Nevada og Pennsylvania.

Publisert Sist oppdatert

Meningsmålingene viser at Trump har tatt betydelig innpå Hillary Clinton den siste uka. Forspranget er redusert fra omkring 6 prosentpoeng på landsbasis til 3-4. Trenden startet før fredagens nyhet om at FBI ville undersøke mulige nye eposter tilknyttet hennes ureglementere praksis, men det siste har bidratt ved at negative saker om henne igjen dominerer nyhetsbildet.

Det er litt forvirrende at vi har minst tre mye brukte gjennomsnittberegninger og at de spriker ganske mye. Både NRK og TV2 viser gjerne til RCP, som gir klart minst forsprang til Clinton, i skrivende stund 1,9 prosentpoeng. RCP benytter et begrenset utvalg av målinger, vekter dem ikke, og tar med bare de aller siste. Pollster hos Huffington Post har et større utvalg, og beregner også en trendlinje. Nå er Clintons forsprang der 4,8 prosentpoeng. Silvers 538 tar med alle målinger, justerer dem for historisk bias og vekter dem etter kvalitet. I tillegg inkorporerer de delstatsmålingene i sin modell. Her er differansen nå 3,4 prosentpoeng.

Det er ikke noe nytt at disse beregningene spriker. I 2012 undervurderte alle størrelsen på Obamas valgseier. RCP bommet ganske kraftig – de hadde et forsprang på bare 0,7 prosentpoeng, mens Obama vant med 3,9. Pollster var noe nærmere, med 1,5 Obama-seier, mens Silver var best – Obama 2,5 prosentpoeng foran, slik at de der bommet med 1,4 prosentpoeng.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS