NYHET

Covid-19-vaksine
Covid-19-vaksine

EUs avtale forplikter Norge til å avstå fra COVAX-vaksiner

– EU-landene har frasagt seg en andel av sine vaksinedoser til Norge på bakgrunn av at Norge har tilsvarende plikter og rettigheter som EUs medlemsland. Norge har på bakgrunn av dette ikke kjøpt vaksiner fra de samme leverandørene gjennom COVAX som gjennom EUs innkjøpsordning, uttaler statssekretær Saliba Andreas Korkunc til Minerva.

Publisert Sist oppdatert

På Stortinget har Sylvi Listhaug tatt til ordet for å utløse de gjenværende norske opsjonene for kjøp av vaksiner gjennom den internasjonale vaksinealliansen COVAX.

COVAX er et internasjonalt vaksinesamarbeid under ledelse av WHO og The Global Vaccine Alliance (Gavi) der landene som deltar kan kjøpe inn vaksiner både til seg selv og andre.

Men det er så langt få vestlige land som har benyttet seg av muligheten til å handle inn vaksiner til seg selv gjennom ordningen. I den første tildeling av vaksiner gjennom COVAX var Canada og New Zealand de to eneste vestlige landene som valgte å ta ut sine doser, fremfor å gi dem bort som vaksinebistand gjennom ordningen.

Å kjøpe vaksiner gjennom ordningen er imidlertid også en teoretisk mulighet for Norge. I Statsbudsjettets omtale av avsetningen til COVAX vektlegges muligheten for at Norge kan gjøre innkjøp gjennom COVAX: «Bidrag fra Norge og Island gir oss opsjoner på vaksinedoser. I tillegg støtter Norge innkjøp av vaksinedoser til lavinntektsland», skrives det i forslaget om statsbudsjett fra Utenriksdepartementet.

Til sammen skal Norge har opsjoner på 1,9 millioner vaksinedoser gjennom ordningen, hvorav i underkant av 700 000 av disse allerede er gitt bort. Dermed gjenstår totalt 1,2 millioner doser, som Norge kan kjøpe via COVAX om dette er ønskelig.

Men Helse- og omsorgsdepartementet mener at en realisering av disse opsjonene vil komme i konflikt med andre internasjonale avtaler Norge har inngått om vaksinekjøp:

– I avtalen Europakommisjonen og EUs medlemsland inngikk 18.juni 2020 om felles vaksineanskaffelser forpliktet medlemslandene seg til ikke å inngå avtaler direkte med de samme leverandørene. EU-landene har frasagt seg en andel av sine vaksinedoser til Norge på bakgrunn av at Norge har tilsvarende plikter og rettigheter som EUs medlemsland. Norge har på bakgrunn av dette ikke kjøpt vaksiner fra de samme leverandørene gjennom COVAX som gjennom EUs innkjøpsordning, uttaler statssekretær Saliba Andreas Korkunc til Minerva.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS