Polen høster kritikk for å gå i autoritær retning, men er samtidig en av Ukrainas viktigste støttespillere. Dersom Lov og Rettferdighetspartiet og statsminister Mateusz Morawiecki (bildet) beholder makten etter høstens valg, kan det sette det europeiske samarbeidet på prøve, mener NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski.

– Vi begynner å innse at Polen er et veldig viktig land

Forholdet mellom Polen og Vesten nærmer seg et bristepunkt – høstens valg blir sentralt for utviklingen.

Publisert

Polen har de siste årene seilt opp som et av de viktigste landene i Europa. Plassert midt i Europa med en voksende økonomi, lav arbeidsledighet og et stadig mer slagkraftig militære fortoner landet seg som et nytt maktsentrum i EU i de kommende årene. Veksten har ført Polen fra en mellomstor økonomi i EU til en som nærmer seg de fire store – Tyskland, Frankrike, Italia og Spania.

Solskinnshistorien om Polen de siste årene har samtidig en parallell historie om et stadig mer betent forhold til EU. Polen er i økende grad blitt sett på som et illiberalt land, et homofobt land, med stadig flere autoritære trekk som utfordrer den rettsstaten som på mange måter er det verdimessige grunnlaget for Vesten som politisk fellesskap. Landet ble lenge satt i bås med Viktor Orbáns Ungarn.

Siden Lov og Rettferdighetspartiet, PiS, kom til makten i 2015, har de gjennomført en rekke reformer og endringer som har svekket domstolenes uavhengighet. Partiet har blant annet fått stor grad av kontroll over det konstitusjonelle tribunalet, som påser at lovendringer er i tråd med grunnloven, og kontroll over hvilke dommere som får plass i høyesterett. Under PiS har Polen også senket pensjonsalderen for høyesterettsdommere, slik at partiet kunne sette inn en rekke nye dommere selv. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS