SPALTIST

Hamas fra elven til havet

Hvor frie vil palestinerne egentlig være i et «fritt» Palestina styrt av Hamas?

Publisert

Vi har alle sett bannerne og hørt slagordene: Fritt Palestina! Fra elven til havet: Palestina vil bli fritt! Men hva betyr egentlig «fritt» i denne sammenhengen? Jeg har en mistanke om at de fleste som roper på et fritt Palestina ikke sikter til et demokratisk, liberalt Palestina med individuell frihet, men til et Palestina der det viktigste er at det er styrt av palestinere, demokratisk eller ikke.

Meningsmålingene blant palestinerne er sprikende, og særlig i Gaza er det vanskelig å få pålitelige svar midt under en krig. Arab Barometer/PSR viser at andelen som sa at de ville stemme på Hamas, som var 21 prosent like før krigen ble startet, økte til 43 prosent i månedsskiftet november-desember. Forbedringen var særlig stor på Vestbredden, som i mindre grad fikk føle følgene av den krigen Hamas hadde startet. Tilsvarende falt andelen som foretrakk Fatah fra 30 til 17 prosent. I mars hadde Hamas’ oppslutning falt til 34 prosent, mens Fatahs oppslutning var uendret. Tre ganger så mange svarte at de foretrakk at Hamas styrte Gaza-stripen fremfor Fatah og de palestinske selvstyremyndighetene.

Det kan hende at oppslutningen om Hamas vil falle tilbake når krigen kommer mer på avstand, men dette er langt fra sikkert. En måling tatt opp våren 2024 for Jerusalem Media and Communication Center i samarbeid med tyske Friedrich Ebert-Stiftung viste at 55 prosent på Vestbredden trodde Hamas ville komme ut mer populære etter krigen enn før den, mens bare 13 prosent trodde det motsatte.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS