FRA PAPIRUTGAVEN

Den store kraftkrangelen

Rekordhøye strømpriser skaper en perfekt storm for det politiske Norge, og uenigheten som ligger bak, vil ikke bli borte selv etter at strømprisene går ned.

Publisert Sist oppdatert

8. mars inntraff en ny prisrekord i norsk krafthistorie. Prisen for strøm omsatt i det nordiske engrosmarkedet klatret forbi 6 kroner kilowattimen i Sør-Norge, og ble i prisområdet for Oslo omsatt for 6 kroner og 53 øre i morgentimene.

Den siste tiden er årsakene til de høye kraftprisene blitt intenst debattert mellom både fagfolk og partsinteresser. Hva er årsaken til at prisene på strøm nå er mange ganger høyere enn hva nordmenn er vant med? Og hva kan egentlig gjøres for å redusere prisene tilbake til normale nivåer?

Debatten om strømprisen bidrar til en intens misnøye og gryende mistillit til landets politikere og fagmyndigheter. Prisøkningen inndrar kjøpekraft fra landets husholdninger og svekker konkurransekraften til industri, som er grunnlagt med utgangspunkt i lav kraftpris som dets komparative fortrinn. Samtidig bidrar prisøkningen til å øke inntektene fra allerede etablert kraftproduksjon, og gjør det mer lønnsomt å bygge ut ny produksjon i form av for eksempel vannkraft eller vindturbiner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS