Owe Ingemann Waltherzøe. Foto: H. Furre
Owe Ingemann Waltherzøe. Foto: H. Furre

– MDG vil være naturlig motstander, men selv de har vi respekt for

Owe Ingemann Waltherzøe sier mange er på vei over til hans nystartede parti. Det skal ha en tydeligere sentrumsprofil enn forløperen INP.

Publisert

Industri- og Næringspartiet (INP) mistet denne uken sin grunnlegger og frontfigur da Owe Ingemann Waltherzøe gikk av som partileder. Dette skjedde på et tidspunkt da partiet gjør det godt på meningsmålingene. Som Skjalg Stokke Hougen i Civita har påpekt: «[u]ten Waltherzøe som leder av partiet er det usikkert om suksessen vil vedvare». 

Waltherzøe er på sin side allerede i gang med å stifte nytt parti, nemlig Det Norske Industripartiet (DNI), hvor han vil være leder. Spørsmålet som melder seg, er hvordan DNI vil posisjonere seg i forhold til INP og andre partier.

Samtidig som det utvilsomt finnes et rom i partilandskapet for et parti som tydelig prioriterer industri over det grønne skiftet, og lavere innenlands strømpris fremfor elektrifisering og eksport, vil et parti av denne typen også måtte forholde seg til noen dilemmaer i velgermassen. Hougen påpeker blant annet at selv om Waltherzøe har fremholdt at INP «stod i en sosialdemokratisk tradisjon», har partiet samarbeidet «desidert mest med høyresiden der de har kommet til makten etter lokalvalget». Et annet paradoks er INPs standpunkt om å ville si opp EØS-avtalen, fordi svært mange av dem som er opptatt av norsk industri, mener EØS er avgjørende for å sikre gode rammevilkår. Hougen mener det som «tilsynelatende binder partiet sammen, er motstanden mot all form for vindkraft, høye strømpriser og misnøye med det etablerte».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS