– Jeg er opptatt av hva det koster å bevare distriktene, både gjennom drift og gjeld, sier kredittanalytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets til Minerva.

DNB ber folk flytte fra dyre distrikter til større sentre

Å opprettholde Distrikts-Norge har en høy pris. Hvis ikke nordmenn flytter fra grisgrendte strøk til større regionale sentre, vil kommunenes gjeld bli større enn hva som er bærekraftig, advarer DNB Markets.

Publisert

Norske kommuner har høy gjeld fra før. De har store etterslep i investeringene. Klimaendringer med mer regnvær øker investeringsbehovet ytterligere. Og høyere drifts- og rentekostnader har allerede gjort det tøffere å være en norsk kommune.

«Gitt at finanskostandene allerede er på høye nivåer (...) er vi bekymret for at gjelden kan stige til et nivå som ikke lar seg opprettholde i kommende år. Alternativet er omfattende reformer i sektoren, med større fokus på å bygge regionale sentra, som har en tendens til å være mer kostnadseffektive enn å ha mange små kommuner», skriver kredittanalytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets i en rapport om kommunene mandag.

– Hva er nivåer som ikke lar seg opprettholde?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS