NYHET

– Vi må være på vakt mot legitimering av vold

Selv om Eivind Trædal ser få eksempler på legitimering av voldsbruk i klimabevegelsen, bekymrer han seg for deler av retorikken.

Publisert Sist oppdatert

Aktivister fra gruppen Stopp oljeletinga har dominert nyhetsbildet den siste tiden. Først sto medlemmer fra gruppen bak et forsøk på hærverk på Edvard Munchs «Skrik» på Nasjonalmuseet i Oslo. Forrige uke ble det nok en gang aksjonert, denne gangen mot Monolitten og flere skulpturer i Vigelandsparken.

Blant aktivistene som måtte bæres vekk av politiet, var filosofistudenten Joachim Skahjem. 24-åringen deltok senere i Nettavisens podcast Ness med Ole Asbjørn Ness, hvor han blant annet forklarte at han mener vold kan bli nødvendig for å fremme klimasaken i fremtiden. Til Minerva uttaler Skahjem at han kan «garantere at vold vil bli brukt i klimakampen», og peker på andre store radikale bevegelser som har tatt i bruk voldelige midler for å oppnå sine mål. Skahjem trekker spesifikt frem sabotasje mot eiendom og infrastruktur, men erkjenner at dette også kan resultere i at mennesker kan bli skadet.

Slik retorikk bekymrer gruppeleder for Miljøpartiet de grønne i Oslo bystyre Eivind Trædal. I en post på Facebook tirsdag skriver han: «Jeg er tilhenger av fredelig sivil ulydighet, men vold er ikke greit. Her må vi trekke opp en grense for politisk aktivisme, uansett formål.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS