NYHET

– Lite sannsynlig at det vil bli statskupp i Frankrike

Vibeke Knoop Rachline mener det sannsynligvis er krefter på ytre høyre som står bak de to åpne brevene som advarer om borgerkrig og truer med militær inngripen.

Publisert

I et åpent brev publisert 21. april i det franske magasinet Valeurs Actuelles advarte en gruppe generaler og offiserer om faren for borgerkrig i Frankrike. Offiserene bak oppropet beskrev en splittelse som følge av myndighetenes angivelige slapphet i møte med utfordringene landet står overfor. Brevet truet med at franske soldater ikke vil forbli passive, men handle for å beskytte franske verdier og landsmenn, om nødvendig ved bruk av makt.

9. mai ble nok et åpent brev publisert i samme publikasjon. Dette var anonymt, men forfatterne hevdet å være del av en yngre generasjon soldater som har tjenestegjort i Afghanistan, Mali og Den sentralafrikanske republikk. Nøyaktig hvor mange som står bak brevet, eller hvilken militær rang de måtte ha, er ukjent.

Begge brevene høstet krass kritikk fra Emmanuel Macrons regjering. Statsminister Jean Castex fordømte det første brevet som en uakseptabel innblanding. Innenriksminister Gérald Darmanin kalte det andre brevet en «grov manøver», og anklaget de anonyme underskriverne for å mangle mot.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS