SPALTIST

Smøla vindpark

Norge svekker forsyningssikkerheten for strøm

For at Norge skal styrke forsyningssikkerheten for strøm må vi har mer stabil produksjon og mer fleksibelt forbruk. Vi gjør det motsatte.

Publisert

Dampmaskinen er en flere tusen år gammel oppfinnelse, men den ble først brukt kommersielt i England fra tidlig på 1700-tallet. Siden den var ganske upålitelig og hadde veldig dårlig effektivitet, ble den bare brukt til å pumpe vann ut av kullgruvene, der kullet i realiteten var nesten gratis. Det første stedet som ikke var kullgruve og likevel brukte dampmaskin, skal ha vært i et jernverk på 1730-tallet. Der ble dampmaskinen brukt til å pumpe vann opp i vannmagasinet for jernverkets vannhjul. Et pumpekraftverk.

I dag drømmer vi om batterier, men fremdeles er pumpekraftverk den beste og klart mest utbredte teknologien for å lagre energi. Og slik lagring er det allerede et enormt behov for. Hvis Norge og Europa opprettholder sine voldsomme ambisjoner om å kutte utslippene av klimagasser, vil behovet stige ytterligere. Sol- og vindkraft har sine fordeler, men også sine ulemper: De er upålitelige.

Derfor trengs store investeringer i lagring, og ikke minst pumpekraftverk. Lønnsomheten i slike verk ligger i å utnytte forskjellen i strømprisene gjennom døgnet og fra dag til dag. Mer upålitelig strøm som vindkraft bidrar til større forskjeller.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS