Støre synker

Arbeiderpartiet sliter, men Nydalen-kameratene ligger etter på samtlige målinger. Fremdeles er Støre favoritt til å ta over statsministerstolen, men med et spinkelt mandat fra folket.

Publisert Sist oppdatert

Fem meningsmålinger er nå publisert i august, og vi ser et tydelig bilde: Arbeiderpartiet og Senterpartiet går tilbake og Høyre frem. Forskjellen mellom regjeringsalternativene har krympet så mye at det som lenge har sett ut som en ganske sikker seier for venstresiden, nå er mindre sikkert.

Fremdeles er det slik at de fire samarbeidspartiene bak Solberg-regjeringen mister flertallet på samtlige av målingene. Jonas Gahr Støre er dermed fremdeles favoritt til å bli statsminister. Men mens det på flere målinger før ferien var et flertall for AP sammen med Senterpartiet alene, ser dette nå lite sannsynlig ut. Senterpartiet kom ”tidlig i form”, men har falt tydelig tilbake. Sakene deres dominerer ikke lenger i mediene, og i partilederdebatten ble Slagsvold Vedum litt borte.

MDG har plassert seg utenfor regjeringsdiskusjonen gjennom ultimate krav om stopp i oljeutvinningen, noe som Arbeiderpartiet har gjort det helt klart at de ikke kan innfri. SV har omtrent samme krav, men det antas at deres ultimatum er noe mindre kategorisk. Jeg tviler imidlertid sterkt på at SV vil seg så vondt at de går i regjering igjen, etter det voldsomme fallet i oppslutning de opplevde forrige gang. Det må i så fall være fra en langt sterkere posisjon enn bare så vidt å ha klart sperregrensen. Det mest sannsynlige utfallet nå er derfor en mindretallsregjering av Arbeiderpartiet alene, eller sammen med Senterpartiet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS