KOMMENTAR

Anti-woke på speed

Giorgia Melonis forsvar for den kristne, italienske familien er definitivt anti-woke. Er det også fascistisk?

Publisert Sist oppdatert

Giorgia Meloni og hennes parti Fratelli d’Italia (FdI) har vunnet valget i Italia, og blir trolig landets neste statsminister. Hun vil også være landets første kvinnelige statsminister – og den første som vinner et valg på en anti-woke plattform.

Som Knut Jørgen Kirkeberg skrev om i Minerva forrige uke, har partiet hennes, Fratelli d’Italia, fascistiske røtter. Partiets symbol – en flamme i det italienske flaggets farger – stammer i likhet med mange av medlemmene fra fascistpartiet MSI, et parti dannet av aktive fascister i 1945, da Mussolinis gamle parti ble forbudt.

At partiet springer fra en fascistisk tradisjon, er altså åpenbart, og ikke noe forsøk på å brunbeise. Partiets formulerte politikk kan likevel ikke i dag meningsfullt sies å være fascistisk: Italia kommer ikke til å få noen ny il duce, fengslene vil ikke fylles av politiske fanger og regjeringen vil ikke innføre statskorportativisme. Dessuten: Meloni har støttet EUs linje i møte med den russiske invasjonen av Ukraina. I praksis vil det være et bidrag til å bekjempe den viktigste nyfascistiske bevegelsen i Europa i dag, nemlig Vladimir Putins Russland.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS