Fra vinnerens Instagram-side.

Delte reaksjoner etter trans Miss Universe i Nederland

For andre gang vinner en transperson en nasjonal Miss Universe. For mange utgjør dette nok en arena der biologiske kvinner mister sin posisjon.

Publisert Sist oppdatert

Den 22 år-gamle Rikki Valerie Kollé ble kåret til Miss Universe Nederland under lørdagens finale. Kollé har bakgrunn fra Nederland og Molukkene i Indonesia. Det mer spesielle er at hun var født som gutt og altså har gjennomgått kjønnskorrigerende behandling for å kunne delta i denne kvinne-tevlingen. 

Miss Universe har ikke pleid å bli sett på som et barrierebrytende og progressivt konkurransekonsept. Det har heller vært assosiert med tradisjonelle kjønnsroller, utseendefiksering og klisjeaktige budskap om «krig og fred og sånn». Frem til han ble tvunget til å selge seg ut av organisasjonen som arrangerer konkurransen i 2015, var den også forbundet med Donald Trump, som neppe blir betraktet som noen likestillingens apostel. 

Siden 2012 har imidlertid Miss Universe-organisasjonen tillatt deltagelse fra personer som har gjennomgått kjønnsskifte. Dette skjedde etter at organisasjonen ble saksøkt av en canadisk håpefull deltager som først ble nektet å stille. I 2018 vant den første transpersonen en nasjonal kåring, da Angela Ponce representerte Spania.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS