NYHET

Russernes første film fra Tsjernobyl

At filmen Chernobyl: Abyss har blitt vist i Russland, forteller oss kanskje noe om hvordan de håndterer historien om Tsjernobyl og konsekvensene av ulykker ved kjernekraftverk. Regimekritikk er nær fraværende. Desto mer nærværende er de forferdelige konsekvensene for mennesker.

Publisert

Brannene i og ved kjernekraftverket Zaporizjzja i byen Enerhodar i Ukraina, skapte tidligere i mars internasjonal frykt for hva som kunne skje dersom kraftverket ble alvorlig skadet. Det har gått alvorlig galt ved atomkraftverk i Ukraina før, og historien om Tsjernobyl vil aldri dø. Fra hele verden har turister de siste årene reist til Tsjernobyl for å se. Der følger de guider med geigertellere inn mellom bygninger preget av å være forlatt i en fart, flokker av ville hester og tilgrodde pariserhjul

I 2019 lansert HBO den kritikerroste miniserien Chernobyl. Over fem episoder kunne en følge katastrofen utspille seg opp mot et bakteppe av det som den gang var en sovjetstat. Listen over nominasjoner og priser serien hentet hjem var deretter så lang at en må scrolle flere sider nedover skjermen for å lese alt.

Etter at serien høstet stormende kritikker, steg da også antallet turister i Tsjernobyl med 30 til 40 prosent.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS