KOMMENTAR

NUPI-direktør Ulf Sverdrup, Finlands president Sauli Niinistö og Norges statsminister Jonas Gahr Støre under arrangementet på Litteraturhuset i Oslo mandag.

– Samhold, uansett hvor vanskelig det blir

Tre lærdommer fra Finlands president om hvordan Vesten kan bestå testen.

Publisert Sist oppdatert

At det skulle pågå en fullskala krig i Europa eller at Finland skulle søke medlemskap i NATO, var noe Finlands president Sauli Niinistö mente det var umulig å forestille seg for bare få år siden.

I kraft av både hans rolle og hans fartstid er det få politikere i verden som har mer erfaring med å forholde seg til Russland som nabo, enn Niinistö. I går forklarte han hvordan verden ser ut fra et finsk perspektiv i samtale med Norges statsminister Jonas Gahr Støre og NUPI-direktør Ulf Sverdrup på Litteraturhuset. Det var særlig tre budskap fra presidenten det var verdt å merke seg.

Det første budskapet var at krigen vil koste også for land som Norge og Finland, selv om vi ikke deltar direkte i konflikten. Og vi må være beredt på at krigen kan komme til å eskalere både vertikalt og horisontalt. Niinistö trakk frem sabotasjehandlingene i Østersjøen som et nylig eksempel på at konflikten kan spre seg til nye land.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS