Like før sin avgang denne måneden holdt rektor Anne Borg ved NTNU en tale der hun ba sørsamene om unnskyldning på vegne av universitetet. Med det satte hun to avdøde historikere ved NTNU i skammekroken, mener professor emeritus Steinar Imsen.

– Selvfølgelig var sørsamene glade. Men det endrer jo ikke på faktum.

Professor emeritus Steinar Imsen mener Anne Borg ikke burde beklaget forskningen til tidligere historikere for å tekkes sørsamene.

Publisert Sist oppdatert

«Avslutningsvis vil jeg på vegne av NTNU beklage at vi ikke har oppfylt vårt ansvar overfor det sørsamiske. Og som gjennomgangen i dag viser, er det begått feil som vi ikke kan gjøre om og som har fått konsekvenser, men jeg håper vi kan se fremover», sa rektor Anne Borg i en tale 9. desember på et seminar i samarbeid med Saemien Sijte – Sørsamisk museum og kultursenter på Snåsa. Seks dager senere varslet hun sin avgang, som følge av at hun i samråd med NHO og Norsk Industri hadde kritisert to av sine egne forskeres uttalelser om kjernekraft-delen av Rystads ferske energirapport.

Styremedlem ved NTNU, Aksel Tjora, betraktet saken i lys av tidligere forhold ved universitetet. I 2018 forsøkte hun å få avskjediget førsteamanuensis Øyvind Eikrem for å ha gitt et intervju til Resett og for anklager om annen aktivitet på ulike debattfora. Til Morgenbladet uttalte Tjora at ulike tiltak ble iverksatt for å bedre situasjonen for den akademiske ytringsfriheten ved NTNU og at han derfor ble ekstra forbløffet over saken rundt Rystad-rapporten: «Dette var altså veldig eksplisitt satt på agendaen. Derfor fremstår denne saken bare enda mer merkelig, flere av oss styremedlemmer stusser veldig over det som har skjedd», sa han til avisen.

For professor emeritus Steinar Imsen var det åpenbart at rektors beklagelse var gjort på bekostning av historikerne Jørn Sandnes og Kjell Haarstad. Begge de to er for lengst gått bort, men var i sin tid store skikkelser for studier av sørsamisk historie i Trøndelag. Sandnes hadde også vært universitetets første rektor.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS