Svenske forskere mener hormonell behandling av kjønnsinkongruens er «eksperimentell»

Publisert

Minerva har tidligere omtalt at Socialstyrelsen – som i Sverige har ansvaret for det feltet som i Norge forvaltes av Helsedirektoratet – i februar 2022 ga uttrykk for bekymring for at risikoen forbundet med kjønnsbekreftende behandling kan overstige fordelene. Det var en av de viktigste grunnene for at Socialstyrelsen bestemte seg for å stramme inn tilbudet om såkalt kjønnsbekreftende behandling.

Snaut to år tidligere, i juni 2020, gjorde det norske Helsedirektoratet det stikk motsatte, og senket terskelen for slik behandling, til tross for motstand fra flere faginstanser. Nå avdøde Pål Surén, som da var ansvarlig for Folkehelseinstituttets høringsuttalelse om den norske retningslinjen for behandling av kjønnsinkongruens, beskrev svenskenes omlegging i 2022 som en «radikal omlegging av tidligere praksis».

Bak omleggingen til Socialstyrelsen lå tre observasjoner. Den første er at det finnes sikker kunnskap om at detransisjon skjer – og oftere enn tidligere antatt, selv om man ikke vet hvor mye oftere. Det andre er at man ikke har sikker kunnskap om hvorfor så mange flere unge, særlig biologiske jenter, blir henvist til behandling.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS