KOMMENTAR

Forsvarskommisjonens leder Knut Storberget overleverer kommisjonens rapport til forsvarsminister Bjørn Arild Gram onsdag 3. mai.

«Et spørsmål om prioritering og styringsvilje»

Argumentene for å øke forsvarsbudsjettet med 70 milliarder kroner fremstår som tvingende. Nå er det opp til politikerne å finne ressursene.

Publisert

I går overleverte Forsvarskommisjonen sin rapport til forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Den brakte et nytt alvor inn i norsk politikk.

Den aller mest grunnleggende funksjonen en stat har, er å beskytte borgerne mot eksterne trusler. Denne læresetningen har ligget til grunn hos alle myndigheter til alle tider – i hvert fall i de statene som har overlevet.

De siste tredve årene har Vest-Europa kunnet oppføre seg som om dette ikke lenger gjaldt – eller ikke lenger angikk oss. Ikke bare var den kalde krigen over; dens slutt innledet en periode som ble forstått som historiens ende eller det unipolære øyeblikket, og som en stund betegnet noe helt reelt: Ikke bare at trusselen fra Sovjetunionen ble borte, men også at USA var så militært og økonomisk dominerende at ingen egentlig militær trussel mot USAs allierte i Vest-Europa kunne tenkes.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS