FRA PAPIRUTGAVEN

Den siste olje

Sist Høyre var i regjering, ble ikke det økonomiske handlingsrommet benyttet til skattereduksjoner. Det bør partiet gjøre neste gang det kommer til makten.

Publisert

Høyre sparket fredag 27. oktober i gang sitt programarbeid med en konferanse som ble strømmet for publikum. Til tema «Økonomisk bærekraft i velferdsstaten» innledet professor Hilde Bjørnland ved BI. Hun viste til norsk nasjonalregnskap, publisert i forbindelse med regjeringens fremlagte forslag til neste års statsbudsjett. 

Bildet som avtegner seg, er ikke til å ta feil av: Norsk skattenivå har ligget temmelig stabilt siden starten av 2000-tallet. Samtidig har offentlige utgifter skutt i været, finansiert av oljepenger. Oljepengebruken har spesielt fått fart på seg som respons på kriser, slik som finanskrisen eller pandemien. Men som om man bare hadde fått med seg halvparten av Keynes motkonjunkturpolitikk, går ikke denne økte oljepengebruken ned etter at krisene er tilbakelagt. Hvorfor må motkonjunkturpolitikk alltid føre til økte offentlige utgifter?

Dette burde anses som et problem for ethvert borgerlig parti, ikke minst dersom det sitter i opposisjon og skal meisle ut troverdig politikk for fremtiden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS