FRA PAPIRUTGAVEN

Historien om kart

Gjennom historien har vi mennesker hatt ulike motiver for å tegne verden rundt oss. Det er umulig å spå hvordan fremtidens kart blir.

Verdens første kart der Amerika er tegnet som et eget kontinent og har fått navn. Det ble tegnet i 1507, seks år før den første europeeren faktisk så Stillehavet.
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er hentet fra idéseksjonen i årets første utgave av Minervas kvartalstidsskrift. Seksjonens tema er Kart.

Jorden blir rund

La oss begynne med det eldste verdenskartet vi kjenner til. For 2600 år siden satt en babyloner i dagens Irak med et skriveredskap av siv i hånden og en leirtavle foran seg. Den var ikke stor, bare 12,5 x 8 centimeter, men på den tegnet han en sirkel inne i en større sirkel. I den minste sirkelen tegnet han to streker på langs, elven Eufrat, og på den la han Babylon omtrent i midten. Rundt hjembyen tegnet han nabolandene. Området mellom den minste og den største sirkelen kalte han marratu – det salte havet. På den andre siden av havet tegnet han åtte regioner som representerte det ukjente, deriblant et sted bortenfor fuglenes flukt og et annet der solen aldri skinte – kanskje hadde han hørt reiseskildringer fra folk som hadde vært langt mot nord vinterstid. I så fall kan det dreie seg om første gang nordområdene, hvori opptatt Norge, ble representert på et kart.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS