SPALTIST

Å kjempe for friheten uten å bli trodd

Witold Pilecki gikk til ekstreme lengder for å dokumentere nazistenes grusomheter, men mottok ikke hjelpen han håpet på. Boken om ham er tung lesing i et Europa som igjen er i krig.

Publisert

Bøker om andre verdenskrig og grusomhetene som skildres fra Europa er dessverre blitt skremmende relevante. Andre verdenskrig er nå mer enn 80 år siden, men dagens medier bringer bilder fra utbombede byer, døde mennesker og rakettangrep hver time. Den eneste forskjellen mellom andre verdenskrigs tilsvarende bilder, er at kommunikasjonen og dokumentasjonen kunne ta mye lengre tid.

Journalist og forfatter Jack Fairweather har skrevet en bok om polakken Witold Pilecki, som frivillig lot seg arrestere og bli sendt til Auschwitz for å dokumentere hva som foregikk der.

Pilecki så at Auschwitz ble forvandlet til en dødsfabrikk for øynene på ham. Sovjetrussiske fanger ble prøvekaniner for cyclon B, og tyskerne testet ut forskjellige metoder for å få til gassing og kremering mest mulig effektivt. Pilecki overlever i leieren i to og et halvt år og klarer som en av svært få å flykte, men uten å vite om informasjonen han fikk smuglet ut om det som foregikk hadde kommet frem til de allierte.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS