Mennesket har en natur, og frihet er å realisere det gode denne naturen er rettet mot, skriver Andreas Masvie. Illustrasjonsfoto: Pixabay.

Frihet er å fornekte seg selv

Det er ikke verdifullt i seg selv å gjøre som man vil. Egenviljen har bare verdi hvis den er rettet mot det gode.

Publisert Sist oppdatert

Man blir begeistret for liberale ideer når man leser Lars Peder Nordbakkens Liberale tenkere for vår tid. Samtidig blir man oppmerksom på utfordringene som oppstår når man snakker om en slik tradisjon. På den ene siden er det åpenbart at en liberal idétradisjon eksisterer; og Nordbakken portretterer noen av de personene som har formet den. Det er konsise og lærerike portretter – alle er lesverdige.

Tradisjon uten kontinuitet

På den annen side: En tradisjon forutsetter det Nordbakken kaller «fellesnevner». Men hvilket prinsipp sørger for kontinuitet i den liberale idétradisjonen? Hvilken felles essens gjennomsyrer tenkerne? Forskjellene mellom dem er så betydelige, forklarer Nordbakken, at «det er vanskelig å sile ut en fellesnevner – utover betoningen av personlig frihet». Og denne friheten sidestiller Nordbakken med «det liberale frihetsbegrepet», i bestemt form én-tall. Dersom det ikke finnes et slikt frihetsbegrep, forsvinner plutselig fellesnevneren, og da også tradisjonens kontinuitet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS