SPALTIST

Høyre, Venstre, KrF

Det spilles poker i Oslo Rådhus. Det resulterer trolig i et trepartibyråd.

Publisert

Torsdag og fredag var det «sonderinger» mellom de fire borgerlige partiene i Oslo om dannelse av byråd. De fortsetter over helgen. Sonderinger er det partiene kaller forberedende samtaler, der de snakker om de grove trekkene i et mulig samarbeid, ikke minst hvem som skal være med videre, for å se om det er grunnlag for mer detaljerte forhandlinger mellom de villige partene.

Etter torsdagens møte var den kommende byrådslederen fra Høyre, Eirik Lae Solberg kategorisk: MDG skal ikke inviteres inn i noe samarbeid. Han har vært klar på dette lenge, både før og etter kommunevalget, men Venstre vil noe annet, og vil ikke helt gi slipp på tanken.

Dette er først og fremst forhandlingstaktikk. Det er om å gjøre å skaffe seg kort på hånden, kort som skal spilles for å oppnå noe annet. Før valget hadde Venstres et genuint ønske om å forhandle med MDG, siden de to partiene har mye felles i miljøpolitikken. Valget kunne gått slik at Høyre ikke kunne dannet flertall uten MDG bak seg. For Venstre ville veien til makt da enten bestå i å få MDG over på høyresiden, eller selv søke til venstresiden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS