Ingen dommedag

Morten Jødal går ikke i takt, men hans angrep på dominerende forestillinger om klodens tilstand er i hovedsak godt kildebelagt. De er verdt å reflektere over.

Publisert Sist oppdatert

Morten Jødal tror ikke at verden er i ferd med å gå under: Tvert imot står det ganske bra til, og gang på gang har miljøbevegelsen, pressen og politikerne overdrevet farene. I en velskrevet og vakkert illustrert bok – Miljømytene, står vi framfor verdens undergang, ser han delvis bakover, på varslede katastrofer som ikke inntraff, og fremover, særlig på klimaproblemet.

Boken er utgitt av organisasjonen Klimarealistene, og der vil trolig noen stoppe å lese. Men det bør de ikke, og ikke fordi boken også er støttet av Fritt Ord.

I offentligheten fremstår organisasjonen Klimarealistene som primært opptatt av å tilbakevise at vi opplever en menneskeskapt global oppvarming. Jødal hopper i utgangspunktet over dette spørsmålet, for å konsentrere seg om hvor skadelig dette i tilfelle vil være, altså effektene av klimaendring. (Han har et lite tilbakefall mot slutten av boken, der han drøfter et av Klimarealistenes favorittemaer, nemlig om det er korrekt at 97 prosent av verdens forskere mener at klimaendringene hovedsakelig er menneskeskapt. Her viser han til en kritikk av denne påstanden fra den ledende klimaøkonomen Richard Tol).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS