NEKROLOG

Mikis Theodorakis (1925-2021)

Arven han etterlater seg, er enorm. Den spenner over gresk nasjonal stolthet, politisk aktivisme, og opphøyelse av folkemusikk som sjanger.

Publisert Sist oppdatert

10. oktober 1974 stod Mikis Theodorakis sammen med et kobbel av Hellas’ største musikere på Karaiskakis fotballstadion på Pireus – Olympiakos’ hjemmebane. Dette var hans første konsert etter militærdiktaturets fall. Hvis man vil se betydningen han hadde for sin nasjon, vil en enkel video fra denne fremførelsen gi et inntrykk. Man kan oppfatte den ekstatiske forløselsen hos publikum når Theodorakis opptrer.

Theodorakis selv hadde fortid som venstreaktivist, og var i perioden forut for juntaen både fengslet og torturert for sine politiske meninger. Musikalsk samarbeidet han med likesinnede diktere, slik som Yiannis Ritsos, og skrev stykker som ble politiske hymner for venstresiden i Hellas, men etter hvert ble omfavnet av alle.

Få samtidskomponister har hatt større lytterskare enn Mikis Theodorakis. Internasjonalt slo han for alvor gjennom med filmusikken til Zorbas, med det bouzouki-riffet som fortsatt brukes i alt fra techno, hockey-kamper eller Svampebob. Hjemme i Hellas var det heller hans massive produksjon innen folkemusikk og viser som gjorde ham til allemannseie.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS