Kommjobb for barne- og likestillingsdep. ved Marit Skram-LundTlf./mobil: 98432750Foto under lansering av kvinnepanelet 2010.

Mannspolitisk talsperson etterlyst

Menn blir stadig mer underrepresentert på venstresiden. Det kommer de til å forbli inntil SV får en mannspolitisk talsperson.

Publisert Sist oppdatert

Både Klassekampen og Agenda har denne uken satt søkelys på at menn er underrepresentert på venstresiden. Det skjeveste av alle partier i Norge er SV: Hele 70 prosent av velgerne er kvinner, bare 30 prosent er menn.

I Norge har vi nesten ikke vært  vant til å tenke på dette som et problem: For mange på venstresiden har det vært et hedersmerke og et bevis på at man har en progressiv politikk. Motsatt er mannsdominansen blant Fremskrittspartiets velgere blitt oppfattet som et tegn på at partiets politikk er sjåvinistisk og kvinnefiendtlig.

Valgforskere er enige om at deler av forskjellen i stemmegivning skyldes interesser og tilhørigheter som bare indirekte har med kjønn å gjøre: I privat sektor er 63 prosent av de ansatte menn, og i offentlig sektor er 69 prosent av de ansatte kvinner, og ansatte i offentlig sektor stemmer rødere enn ansatte i privat sektor.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS