NYHET

– Av og til får jeg inntrykk av at det elevene kan minst om, er det de faktisk kan påvirke, sier lektor Jørg A. Jørgensen.

– Nå er det sånn at vi ikke har valgmenn i Norge

Hva er viktigst å kunne noe om: amerikanske presidentvalg eller navn på gamle norske musikkinstrumenter? Det er ikke bare et lurespørsmål, mener Jørg A. Jørgensen.

Publisert

– Vi åpner ofte timen med å snakke om noe som har skjedd i verden som elevene vil prate om. Og det som har skjedd, er veldig ofte en eller annen sak de har plukket opp i smale amerikanske medier som jeg overhodet ikke leser. Kanskje en eller annen dame i en delstat i USA har demonstrert mot endringer i abortloven. For all del, jeg bukker og takker for at ungdommen kan mer enn meg om dette. Men det er ikke alltid så relevant for oss i Norge.

Jørg A. Jørgensen er lektor, og underviser i religion, historie og samfunnsfag ved Steinerskolen i Stavanger. Han opplever amerikaniseringen av norsk debatt på nært hold. Men det handler ikke bare om import av politiske konflikter fra den andre siden av Atlanteren, mener han – men kanskje like mye om en svekket tilknytning til egen språkkultur.

– Morsmål er noe du lærer ved å bruke det

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS