Mens stortingsrepresentantene debatterte forslag om å anerkjenne Palestina som stat, tordnet opptak av barneskrik og bomber fra Eidsvolls plass. Demonstranter ropte også «La barna leve!», «Fritt Palestina!», og «Frp lyver!»

Stortinget vil anerkjenne Palestina – i alle fall «snarest mulig»

Rødt klarte å lage så mye oppstyr rundt eget forslag, at det ikke rakk å bli ferdigbehandlet i dag. Men nå ligger det an til et lite linjeskifte i norsk Midtøsten-politikk, delvis på grunn av en grasrotkampanje.

Publisert

«Den anerkjennelsen kan vi gjøre én gang, og den gleder jeg meg intenst til å være med på», sa utenriksminister Espen Barth Eide under replikkordskiftet med SVs Ingrid Fiskaa. Utenfor tordnet lydanlegg med opptak av barneskrik og bomber, mens fremmøtte demonstranter ropte «La barna leve!», «Fritt Palestina!», og «Frp lyver!»

Til behandling i Stortinget var Rødts representantforslag om å anerkjenne Palestina som stat, noe Norge ennå ikke har villet gjøre. I tillegg ble det foreslått at Norge skal tilslutte seg FNs apartheidskonvensjon og å sikre et norsk forbud mot varer og tjenester fra selskaper og virksomheter på okkupert jord produsert i strid med folkeretten. 

Forslaget ble fremmet i mai, for sent til å kunne bli behandlet i løpet av Stortingets vårsesjon. Det visste selvsagt Rødt, som trolig så på forslaget som noe partiet kunne bruke i den nylig tilbakelagte lokalvalgkampen. De aller fleste representantforslag går også svært ubermerket hen, slik som tilfellet var for brorparten av de 333 representantforslagene som ble fremmet høsten 2022 og våren 2023. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS